Hvad er feromoner?
Feromoner er kemiske stoffer, der produceres af mange dyr og udsendes for at overføre visse oplysninger eller påvirke adfærden hos individer af samme art.
Disse molekyler frigives normalt i sved, urin, spyt eller andre kropsvæsker. Når andre individer inden for samme art opfatter disse kemikalier (normalt gennem lugtesansen), kan det påvirke deres adfærd eller fysiologi på bestemte måder.
Feromoner spiller en nøglerolle i en række forskellige adfærdsmønstre og fysiologiske processer, herunder:
- Reproduktion: Mange dyr, inklusive insekter og pattedyr, bruger feromoner til at signalere deres frugtbarhed eller tiltrække en mage.
- Territorial adfærd: Nogle dyr markerer deres territorium med feromoner for at advare andre individer af samme art om, at området allerede er besat.
- Social kommunikation: Hos sociale insekter som bier og myrer bruges feromoner til at kommunikere information inden for kolonien, for eksempel for at signalere fare eller udpege en fødekilde.
- Mor-barn-binding: Nogle pattedyr, herunder mennesker, producerer feromoner, der hjælper med at styrke båndet mellem mor og nyfødte barn. Det har været diskuteret, om mennesker er påvirket af feromoner på samme måde som andre dyr. Selvom nogle undersøgelser tyder på, at mennesker kan blive påvirket af visse kemikalier på en måde, der ligner feromonresponsen, er dette emne stadig genstand for forskning og debat.
Hvordan kommunikerer katte gennem feromoner?
Katte bruger feromoner som en vigtig måde at kommunikere med andre katte på. Disse kemikalier hjælper kattene med at overføre information om deres følelsesmæssige tilstand, territorium og mere.
Her er nogle måder, hvorpå katte kommunikerer gennem feromoner:
Territorial markering:
Kindkirtler: Katte har duftkirtler på kinderne. Når de gnider deres ansigt mod genstande eller mennesker, frigiver de feromoner fra disse kirtler. Dette er en måde at markere deres territorium på, men også en måde at efterlade et "behageligt" eller "sikkert" duftmærke. Fodkirtler: Når katte kradser ting, frigiver de også feromoner fra kirtler i poterne. Dette er en anden måde at markere territorium på.
Social kommunikation:
Hovedduftkirtler: Udover kindkirtlerne har katte også duftkirtler mellem ørerne og oven på hovedet. Når de gnider hovedet mod ting eller mennesker, frigiver de feromoner fra disse områder. Dette kan være en måde at skabe et link eller bånd til objektet eller individet på.
Stress eller truende kommunikation:
Anal- og halekirtler: Katte kan udskille feromoner fra analkirtlerne, når de føler sig truet. Derudover har de duftkirtler i bunden af halen, der kan frigive feromoner, når de er ophidsede eller stressede. Når en kat føler sig truet eller bange, kan den sprede en speciel duft, der advarer andre katte. Urinmærkning: Selvom dette primært ses som en adfærd til at markere territorium, indeholder urin også feromoner. Når katte spray- eller urinmærker, kan det formidle information om kattens identitet, køn og reproduktive status.
For at gøre det nemmere for mennesker at håndtere adfærdsproblemer hos katte, som f.eks urinmarkering eller -skrabning er der udviklet syntetiske feromonprodukter, såsom Catmist. Disse produkter efterligner de naturlige "beroligende" feromoner, som katte producerer, som kan hjælpe med at reducere stress og uønsket adfærd.